Om Den Fynske Opera 

Den Fynske Opera så dagens lys med en succesopsætning af La Bohème i 1948. Operaen ligger i midten af Danmark - og på en måde også i midten af genren; Den Fynske Opera ser det på den ene side som sin opgave at producere nye operaer og udvikle genren. På den anden side lægger Den Fynske Opera stor vægt på at være en imødekommende kulturinstitution. 

Det må godt være nemt at gå i operaen - og meget af repertoiret findes også i den lidt lettere ende. Det er i krydsfeltet mellem det nye og udfordrende og det velkendte og "lette," at Den Fynske Opera lever og ånder. Derfor er operaens slogan "kom nærmere". Publikum skal opleve det overalt – i forestillingerne, i kaffebaren og på scenen. Så håber vi, at vores gæster, ligesom vi selv, hele tiden bliver lidt mere modige og klar til den næste nyopsætning. 

  

Bygningens historie

Huset rummer på en spændende historie med mange forskellige baggrunde. Her lå blandt andet i sin tid Odense Folketheater, og ældre odenseanere gemmer også stadig på glade minder fra Rosenhaven. Rosenhaven var en stor restaurant på 368 kvadratmeter. I den østlige ende var der en scene til solist- og artistoptræden, store orkestre spillede op til dans, gæsterne valsede glade rundt, og succesen var hjemme. Rosenhaven lukkede dog i 1944, da tyskerne beslaglagde huset. Det var med sorg i sinde, at den odenseanske befolkning så den tyske værnemagt beslaglægge deres kære Folketheater og Rosenhaven den 1. maj 1944. Tyskerne omdøbte komplekset til DEUTSCHES HAUS og brugte det til soldaterhjem. Så snart krigen var slut, blev et 'S' og et 'H' pillet ned fra muren, så der stod, hvad folk dengang følte; "DEUTSCHE AUS / UD MED TYSKERNE".   

 

Driften af Odense Folketheater var ikke gået godt siden slutningen af trediverne på grund af den økonomiske krise og biografernes succes. Så da Carl Bildsøe måtte restaurere de ødelagte bygninger efter krigen, ombyggede han Folketheatret til biograf. Inden biografen var færdig, havde Odense Kommune fået bevillling til at drive biografvirksomhed, så kommunen købte Odense Folketheater til formålet, og den nye biograf fik navnet Folketheatret og åbnede i 1948. Der blev senere indrettet endnu to biografer, og de tre biografer fik navnet Biocentret.  

Restauranten Rosenhaven åbnede igen efter krigen, men kunne ikke forrente sig og lukkede endeligt i 1952. Herefter købte Odense Kommune den i 1953, hvor den så blev udlejet til bilforretning og byggemarked.  

 

Kulturen blomstrede dog op i bygningen igen, efter at teatergruppen 'Banden' var blevet byens egnsteater i 1976. Her gik kommunen i gang med at ombygge det gamle Rosenhaven til teaterhus. 'Banden' indviede teaterhuset Rosenhaven den 21. august 1982, og borgmester Verner Dalskov holdt sin indvielsestale i det gamle restaurationslokale, der nu var omdannet til teatersal. 'Banden' spillede ofte teater i salen – omkranset af publikum. 

 

I december 2021 markeres genindvielsen af hele bygningen, som har 125års jubilæum. 

 

 

Her bor vi: 

Den Fynske Opera, Filosofgangen 19, 5000 Odense C. 

 

Med Tog 

Den Fynske opera ligger 1,3 km. fra Odense Banegård, og der er derfor blot en kort gåtur ned gennem gågaden til os. 

 

Med Bus 

Filosofgangen og Vestergade: 10C (Citybus) fra banegården

Ansgars kirke: 34, 51, 53, 151,153 

 

Parkering 

Der er flere parkeringspladser i nærområdet samt større parkeringshuse blot en kort gåtur væk. 

Find og forud bestil din parkering med Q-park

Kort over parkering i Odense.

 

 

Baren

I Den Fynske Operas bar står vi klar med åbne arme før og efter vores forestillinger til at skænke vin, øl, kaffe og vand. Som regel åbner vi dørene til vores hyggelige foyer og bar en time før forestillingerne, og vi holder også åbent efter vores forestillinger, så aftenens indtryk kan synke ind over et glas. 

Sovedrikken

Jul

Die Weiße Rose

Boudicca