Lille Soldat

 

‘Lille Soldat’ er fortællingen om to hjemvendte soldaterkammerater; Amir, som kæmper for sit nye fædreland, efter at have været på flugt med familien, og Alexander, der er opvokset i overklassen. Under deres udsendelse kom Alexander ved en fejl til at give ordre til at skyde mod egne styrker – en hændelse, som regeringen ønsker at mørklægge. Hjemme udspiller der sig efterfølgende et trekantsdrama mellem Amir, Alexander og hans kæreste Catharina, da Amir skal modtage en medalje for sin indsats i krigen. Medaljeoverrækkelsen er et led i regeringens og militærets plan om at mørklægge hændelsen under krigen, og her bliver de tre uenige om, hvorvidt sandheden skal frem eller ties for evigt.

Amir ønsker at afsløre løgnen og har medbragt en granat for at provokere ceremoniens fornemme gæster. Alexander ønsker at tie, men i sidste ende er det Catharina, der tager valget, idet hun løber ud blandt gæsterne og lader granaten springe. Alexander bliver dræbt og Catharina lagt i koma. Her starter Amirs fortvivlede flugt fra sit nye fædreland, idet han bliver gjort til syndebuk af landets forsvarsminister, som også er Catharinas mor, og af Alexanders far, den rige direktør, der afholdt ceremonien. De to vil gøre alt for, at sandheden om krigen ikke kommer ud – såvel som sandheden om, at forsvarsministerens egen datter var medskyldig i attentatet. Alt sammen for at beskytte deres egne og landets interesser.

‘Lille Soldat’ er en nyskrevet, intens og kraftfuld opera, der stiller spørgsmål ved, hvad man som samfund, og som menneske, er villig til at ofre for egen vindings skyld. Også når det indbefatter at have mord på samvittigheden. Operaen viser tvivlen, usikkerheden og kampen mellem det gode og det onde, såvel som retfærdighedens pris og evnen til at tilgive. Det er en politisk, økonomisk og militær kamp versus menneskets moral. Operaen ‘Lille Soldat’ lever op til vores ønske om ikke kun at opføre velkendte klassikere – men også at bidrage med opsætninger, der går nye veje, og som åbner op for en fortælling og et udtryk, der både udfordrer og skaber refleksion over eget liv og omverden. For med denne nye opera følger Den Fynske Opera op på en lang tradition som foregangsinstitution i forhold til at bestille og opføre nye operaer. Denne tradition er vigtig for operagenren, så man fornyer sig og opretholder en udvikling i klassisk musik, hvor man lader nulevende komponister og tekstforfattere komme til orde – og måske endda skaber nye klassikere.

VARIGHED
Ca. 2. timer inkl. pause

MEDVIRKENDE
David Danholt, Elsebeth Dreisig, Lars Fosser, Mette-Maria Øyen,
Stina Schmidt, Teresia Bokor,
Tor Lind, m.fl.

MUSIK AF
Niels Marthinsen

LIBRETTO
Jesper Bræstrup Karlsen

MUSIKALSK LEDELSE
Peter Møllerhøj

DRAMATURG
Nila Parly

ISCENESÆTTELSE
Jens Krogsgaard

november 1 @ 19:30
19:30 — 21:30 (2h)

Den Fynske Opera