Die Weiβe Rose – Aflyst grundet forsamlingsforbudet

 

‘Die Weiβe Rose’ er fortællingen om søskendeparret Scholl, der uddelte flyveblade mod nazismen ved universitetet i München. Den 18. februar 1943 blev Sophie og Hans Scholl arresteret og efter tre dages forhør, blev de sat for en dommer i folkedomstolen. Hans og Sophie Scholl og vennen Christoph Probst blev dømt til døden. Det er her operaen ‘Die Weiβe Rose’ begynder – den sidste time af søskendeparrets liv. I operaen tager de afsked med hinanden, livet og de personer, som de ved, de aldrig ser igen. ‘Die Weiβe Rose’ er en hjerteskærende fortælling og en dybt personlig udforskning af moral, død og politisk ansvar. En intens, hård og kraftfuld opera, der indeholder smukke øjeblikke af reflekterende, poetisk lyrik med referencer til de kilder, som gruppen ‘Die Weiβe Rose’ fandt sin inspiration i – eksempelvis Aristoteles, Biblen og Goethe. Den viser et forsøg på at finde håb i fortvivlelsen.

Udo Zimmermanns musik er meget udtryksfuld med både rytmiske markeringer og vuggende vals samt ensomme fløjter og violiner, der markerer stemningen og de ekstreme forhold.
Den Fynske Opera opfører ‘Die Weiβe Rose’ i forbindelse med 75-året for 2. Verdenskrigs afslutning. Herigennem ønsker vi at sætte historien i en nutidig kontekst og at tage en kunstnerisk udfordring op.
Vores samfund, både nationalt og i Europa, har de seneste år taget en politisk højredrejning, og vi vil undersøge, om der er paralleller i den nutidige historie kontra den historiske fortælling. Er vi ved at begå de samme fejltagelser som dengang for cirka 90 år siden?
Med ‘Die Weiβe Rose’ tager Den Fynske Opera også en kunstnerisk udfordring op, idet operaen ikke har en bevægelig handling, som mange andre operaer. Handlingen udspiller sig derimod udelukkende i en fængselscelle over den sidste time af hovedpersonernes liv, hvorfor tekst og musik særligt er i fokus.
Den Fynske Opera har i øvrigt til huse i det gamle Odense Folketeater, som tyskerne besatte under krigen og gjorde til hjem for deres soldater. Derfor har huset sin egen historie, som hænger sammen med den fortælling, vi vil skabe.

VARIGHED
Ca. 60 min. Der er ingen pause i forestillingen

MEDVIRKENDE
Dénise Beck & Mathias Hedegaard

MUSIK AF
Udo Zimmerman

LIBRETTO
Ingo Zimmermann

MUSIKALSK LEDELSE
Clemens Hund-Göschel

ISCENESÆTTELSE
Christoffer Berdal

May 8 @ 00:00
00:00 — 01:00 (1h)

Den Fynske Opera